EKTHESIKIPOSPRASINIZO2017  

ΡΟΔΙ!

Χίλιοι μύριοι καλόγεροι σ'ενα ράσο τυλιγμένοι! Τί είναι; Το φθινοπωρινό αλλά και χειμερινό μας ρόδι, παραμένει σύμβολο της καλοτυχίας, της αφθονίας, του πλούτου, ακόμα και του έρωτα! Παραμένει όμως και ισχυρός προστάτης της υγείας μας!


Ιστορία μου..

Η Ροδιά παρουσιάζεται ως το παλαιότερο, καλλιεργημένο καρποφόρο δέντρο από το 3000 π.χ και οι καρποί της χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα για τις θεραπευτικές ιδιότητες που διαθέτουν. Αυτό το φρούτο αναφέρεται ως σύμβολο της καλοτυχίας, της ευημερίας, της αφθονίας, της γονιμότητας και ως θεραπευτικό σε διάφορους πολιτισμούς και θρησκείες. Εξυμνείται σε Αιγυπτιακούς Παπύρους, αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη, εμφανίζεται στην Ελληνική Μυθολογία, την Ρωμαϊκή ιστορία και το Κοράνι.

Στη σύγχρονη εποχή το ρόδι εξακολουθεί να έχει ισχυρή συμβολική έννοια για τους Έλληνες. Σαν συμβολική κίνηση γονιμότητας από  τους Ελληνιστικούς χρόνους έως και σήμερα σπάμε ένα Ρόδι στο πάτωμα σε γάμους και την Πρωτοχρονιά, σε ένδειξη αφθονίας, γονιμότητας και καλής τύχης. Ρόδι βάζουν μέσα στο σακούλι οι αγρότες με το σπόρο όταν πάνε να σπείρουν και στη συνέχεια το τρώνε.

Μακριά από μας..
Στην Αρχαία Ελληνική Μυθολογία συμβόλιζε το θάνατο – όταν εμείς οι Έλληνες μνημονεύουμε τους νεκρούς μας, φτιάχνουμε τα ‘κόλλυβα’, αυτά αποτελούνται από βρασμένο σιτάρι, ανακατεμένο με ζάχαρη και σταφίδες, στολισμένο με κόκκους ροδιού. Σύμφωνα με τους αρχαίους Κινέζους ο χυμός του περιείχε μια συμπυκνωμένη ψυχή που μπορούσε να χαρίζει την αθανασία.

Ο Προφήτης Μωάμεθ έλεγε πως η κατανάλωση ροδιού, απαλλάσσει από το μίσος και το φθόνο. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι η Eύα δελέασε τον Αδάμ με ρόδι αντί με μήλο. Οι Βαβυλώνιοι πίστευαν ότι το μάσημα ςπυριών ροδιού πριν από τη μάχη, τους έκανε αθάνατους. Η λίστα είναι ατελείωτη με τις δοξασίες και παραδόσεις των λαών γύρω από το ρόδι

Τι καλό μας κάνει;
Στην εποχή μας το ρόδι είναι παγκοσμίως γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες, λόγω των αντιοξειδοτικών ουσιών που περιέχει. Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες C, A και E, σίδερο, κάλιο και έχει πολλές αντιοξειδοτικές και φυτοχημικές ουσίες όπως οι πολυφαινόλες. Επίσης, περιέχει τανίνες, ανθοκιανίνες και ελλαγικό οξύ και η συγκέντρωση αυτών των ευεργετικών ουσιών έχει 3 φορές ισχυρότερη αντιοξειδοτική δράση από ότι στο κόκκινο κρασί και στο πράσινο τσάι. Περιέχει φυτικές ίνες και είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.

Σύμφωνα με κλινικές και επιστημονικές μελέτες Αμερικανών και Ισραηλινών επιστημόνων, έχει αποδειχτεί ότι η κατανάλωση ροδιού έχει σημαντική ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό και αντικαρκινική δράση.

Το ρόδι λογώ αυτών των ουσιών που περιέχει προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό και συμβάλει:
-Στην καλή κυκλοφορία του αίματος
-Στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος
-Στην προστασία από εγκεφαλικές βλάβες
-Στην διατήρηση των φυσιολογικών τιμών της χοληστερόλης και των λιπιδίων
-Στην αντιμετώπιση των ανδρολογικών παθήσεων
-Στην αύξηση της γονιμότητας
-Στην αντιμετώπιση των αρνητικών συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης
-Στην καλή υγεία, ευεξία και προστασία του δέρματος, αφού έχει αντιγηραντικές ιδιότητες

Η Ροδιά!
Η Ροδιά είναι όμορφο δέντρο, στολίζει κήπους και αυλές την άνοιξη με τα μεγάλα φλογάτα λουλούδια της σε έντονο πορτοκαλί χρώμα, που αναδεικνύονται πάνω στο σκουροπράσινο φύλλωμά της. Αλλά και όταν δέσουν τα φρούτα που κρέμονται βαριά πάνω στο δέντρο, προσδίδουν έκταση με τη θεσπέσια ομορφιά τους.

Το δέντρο κατάγεται από την Περσία αλλά έχει καλλιεργηθεί χιλιάδες χρόνια και στη Μεσόγειο. Στην αρχαιότητα μαρτυρείται σε πολλά κείμενα (Αθηναίους κτλ), και γίνεται σαφής διάκριση ανάμεσα στις ξινές και στις γλυκές ροδιές – κάτι που συνέβαινε και στην Ελληνική ύπαιθρο μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες. Παρόμοιες μπορούμε να βρούμε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος όπως Ιωλκό, Θεσπρωτία και την πρώην Ελληνική περοχή των Αγίων Σαράντα και αναφέρονταν ως γλυκά, ξινά ή μογόσικα.

Η ονομασία ρόδι προέρχεται από τη βοτανική ονομασία PUNICA GRANATUM που μεταφράζεται ως ‘Μήλο με πολλούς καρπούς – σπόρια’!

Το ρόδι σίγουρα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσής μας, στολίζοντας ή χαρίζοντάς το, αλλά καλό είναι να μη το θυμόμαστε μόνο στις γιορτές ή τις ευχάριστες στιγμές μας. Το καλύτερο είναι να το συμπεριλάβουμε στην καθημερινή μας διατροφή, τους φθινοπωρινούς μήνες που είναι και η εποχή του, είτε απλά σαν χρώμα με ιδιαίτερη γεύση και υφή στις σαλάτες και τα επιδόρπιά μας, σαν χυμό, σιρόπι, ή απλά σαν ένα δροσιστικό συνοδευτικό φρούτο.

Μάθετε ΕΔΩ τα πάντα για το "Ελληνικό Ρόδι", τον Ελληνικό και πιστοποιημένο χυμό του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δράμας!

Δείτε ΕΔΩ την αποκλειστική συνταγή του Πρασινίζω για την "Αμβροσία" που περιλαμβάνει και πεντανόστιμο Ρόδι!


Πηγή: www.iolkosrodi.gr

Ads

Το prasinizo.gr στο Facebook