EKTHESIKIPOSPRASINIZO2017  

ΣΤΕΒΙΑ Η’ ΖΑΧΑΡΗ; ΖΑΧΑΡΗ Η’ ΣΤΕΒΙΑ;

Η Στέβια (βοτανικό όνομα Stevia rebaudiana) είναι είδος φυτού με προέλευση τη Βραζιλία και την Παραγουάη. Περιέχει μια ουσία η οποία ονομάζεται στεβιόζη ή στεβιόλη έχει πολλές φορές μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από την ζάχαρη. Χρησιμοποιείται σε αρκετές χώρες ως εναλλακτική γλυκαντική ουσία από την ζάχαρη και πρόσφατα έχει κατακλύσει με πολλές παραλλαγές και την Ελλάδα.

Της Δήμητρας Κεφαλά..
Η γλυκιά γεύση των φύλλων της είναι γνωστή εδώ και αιώνες στους αυτόχθονες της Ν. Αμερικής που τη χρησιμοποιούν ως φυσικό γλυκαντικό. Τα τελευταία χρόνια το φυτό στέβια και τα γλυκαντικά που προέρχονται από τα φύλλα του τράβηξαν την προσοχή εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης σε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και θερμίδες. Τα φύλλα του φυτού και τα γλυκαντικά που προέρχονται από αυτό έχουν πολλαπλάσια γλυκύτητα από τη ζάχαρη, δεν αποδίδουν ενέργεια (θερμίδες) και δεν περιέχουν υδατάνθρακες. Τα φύλλα Steevia ή τα φύλλα που πέφτουν (όπως η πράσινη σκόνη) έχουν περίπου 10-15 φορές τη γλυκαντική δύναμη της ζάχαρης. Είναι ιδανικά για ροφήματα ή για το μαγείρεμα.

Φυσική προέλευση:
Η στέβια (Stevia rebaudiana) είναι μέλος της οικογένειας Asteraceae και συγγενεύει με διάφορα βότανα και άνθη, όπως το χαμομήλι, το εστραγκόν, το αντίδι, το μαρούλι, η μαργαρίτα, ο ηλίανθος και τα χρυσάνθεμα. Το γένος στέβια αποτελείται από 240 είδη φυτών που ενδημούν στη Βόρεια και Κεντρική Αμερική και το Μεξικό μέχρι την Αριζόνα, το Νέο Μεξικό και το Τέξας. Οι γλυκιές ιδιότητες των φύλλων της ήταν γνωστές για αιώνες στους αυτόχθονες της Ν. Αμερικής, όπως στη φυλή Γκουαράνι της Παραγουάης, που φαίνεται να χρησιμοποίησε πρώτη τα φύλλα του φυτού για να γλυκάνει ροφήματα βοτάνων. Από το 1800 η κατανάλωση της στέβιας εδραιώθηκε σε όλη τη Νότια Αμερική, όπως τη Βραζιλία και την Αργεντινή. Τα φύλλα του φυτού στέβια είναι 30 με 45 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη και τρώγονται ωμά ή χρησιμοποιούνται ολόκληρα σε ροφήματα βοτάνων αλλά και σε τρόφιμα. Στην Ελλάδα η Stevia καλλιεργείται σε πειραματικό στάδιο. Ωστόσο, αναμένεται άμεσα η έναρξη της συστηματικής καλλιέργειάς της.

Η στέβια μπορεί να καταναλωθεί κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας. Υπενθυμίζεται όμως ότι τόσο κατά την κύηση όσο και τη γαλουχία, χρειάζεται να ακολουθείται ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες τόσο του εμβρύου/ή νεογνού όσο και της μητέρας, σε θερμίδες. Σε κάθε περίπτωση προτείνεται να ζητηθεί η γνώμη του θεράποντος Ιατρού.
Εμείς που θα την βρούμε;
Εταιρείες που προμηθεύουν με στέβια την Ελληνική αγορά:

“Sweete”
Η “Sweete” είναι φυσικό επιτραπέζιο γλυκαντικό από φύλλα Stevia.
• Χωρίς θερμιδική αξία.
• Δεν περιέχει νάτριο ή αλάτι.
• Σε κρυσταλλική μορφή.
• Σταθερή σε υψηλές θερμοκρασίες.
• Ένας φακελίσκος (1,5g) Sweete ισοδυναμεί σε γλυκύτητα με δύο κουταλάκια κανονικής ζάχαρης.
• Υπάρχει στα φαρμακεία και η προτεινόμενη λιανική τιμή της Sweete είναι 7,25 €.

“Canderel”
Το “Canderel Green” είναι η εναλλακτική επιλογή, χαμηλής θερμιδικής αξίας, της ζάχαρης και διατίθεται σε ταμπλέτες σε πρακτική συσκευασία, και σε σκόνη, σε γυάλινο βάζο.
Green CANDEREL Stevia (x100 tablets)
1 ταμπλέτα = 1 κουταλάκι ζάχαρης, με 0 θερμίδες!
Διαθέσιμο στα φαρμακεία με προτεινόμενη Τιμή: 5,27€
Green CANDEREL Stevia σκόνη 40 gr, 4,50 €

“Deligios Stevia”
To “Deligios Stevia” δεν χρησιμοποιεί αρώματα ούτε συστατικά που περιέχουν θερμίδες ή είναι τεχνητής προέλευσης. Στην ετικέτα του θα δείτε μόνο δύο φυσικά συστατικά που έχουν μηδέν θερμίδες και μηδέν γλυκαιμικό δείκτη ανεξαρτήτως ποσότητας:
• εκχύλισμα φύλλων στέβιας
• ερυθριτόλη που υπάρχει στην φύση σε φρούτα και λαχανικά και δίνει όγκο, κρυσταλλική μορφή και γλυκύτητα σαν ζάχαρη.
Το φυσικό γλυκαντικό Deligios Stevia διατίθεται σε συσκευασία των 300 gr, με λιγότερο από 8,90 ευρώ το κουτί.

"Βιοstevia"
Steevia Groovia και Steviadoro Crystal: Steevia Streusüße (γλυκαντική ουσία σε σκόνη)
Έχει τα ίδια συστατικά με το Steevia Groovia και Steviadoro αλλά με άλλο βάρος. Η γλυκαντική ουσία σε σκόνη είναι σχεδόν πανομοιότυπη με τη ζάχαρη σε όγκο, μάζα και γεύση και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακριβώς όπως η ζάχαρη. Και με τα δύο προϊόντα έχετε ημερήσια μίγματα που είναι ασφαλή για την υγεία και κατάλληλα για όλες τις χρήσεις. Και με τα δύο, σε αντίθεση με πολλά άλλα προϊόντα της αγοράς, μπορείτε επίσης να ετοιμάσετε τέλεια αρτοσκευάσματα, γλυκά και τάρτες. Τα Steevia Groovia και Steevia Streusüße (γλυκαντική ουσία σε σκόνη) είναι κατάλληλα για διαβητικούς.

Σπόροι, δενδρύλλια και φυτά Steevia:
Μπορείτε να καλλιεργήσετε σπόρους, δενδρύλλια και φυτά Steevia στο περβάζι ή στο θερμοκήπιο. Οι σπόροι και τα δενδρύλλια αναπτύσσονται καλύτερα την άνοιξη και το καλοκαίρι στο περβάζι ή στο θερμοκήπιο όταν μεγαλώνει η διάρκεια της ημέρας και υπάρχει αρκετό φως. Το φθινόπωρο, μπορείτε να διατηρείτε τα φυτά στέβια σε δροσερό και σκιερό μέρος (κελάρι) και να τα επαναφέρετε έξω ξανά την επόμενη άνοιξη. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε πάντα φρέσκα φύλλα.

Στιγμιαίο ρόφημα Steevia:
Ετοιμάζουμε ένα αφέψημα από τα φύλλα, τα οποία μπορείτε μετά να χρησιμοποιήσετε με ψεκασμό σαν μαύρη σκόνη. Αυτή η μαύρη σκόνη είναι ιδανική για όλες τις χρήσεις, καθώς διαλύεται εύκολα. Με περιεκτικότητα 28% γλυκοζιτών στεβιόλης, η Στιγμιαία Σκόνη έχει περίπου 100-150 φορές τη γλυκαντική δύναμη της ζάχαρης.

Υγρά εκχυλίσματα "Steviadoro Aqua":
Λαμβάνεται ένα εκχύλισμα από εμποτισμένα φύλλα Steevia. . Γλυκαντικός παράγοντας: περίπου 10 φορές περισσότερο από τη ζάχαρη. Με ουδέτερη γεύση καθώς και με διάφορες γεύσεις όπως σοκολάτα, βανίλια, φράουλα.

Εκχύλισμα Steevia σε σκόνη:
Μπορείτε να βρείτε τα προϊόντα σε εξειδικευμένα φαρμακεία,βιολογικά καταστήματα με υγιεινά και φυσικά τρόφιμα καθώς και σε επιλεγμέvα σούπερ μάρκετ. Ή απευθείας από το Online κατάστημά στην ιστοσελίδα http://www.steviaworld.net.

ΕΨΑ:
Η γνωστή Ελληνική εταιρεία υιοθέτησε και αυτή τη στέβια για τα προϊόντα της δημιουργώντας το "ΕΨΑ light", τα «πρώτα ελληνικά αναψυκτικά με στέβια», όπως επισημαίνει και η ίδια, χρησιμοποιώντας το γλυκαντικό φυτό αντί για ζάχαρη.
ΕΨΑ light λεμονάδα και η ΕΨΑ light πορτοκαλάδα περιέχουν ανά 100ml 2 και 9 θερμίδες αντίστοιχα.


HELLMANN'S KETCHUP ΜΕ ΣΤΕΒΙΑ:
Και η νέα Hellmann's Ketchup με (εκχύλισμα) stevia, έχει την ίδια γεύση της Hellmann's Ketchup Classic με την ίδια συνταγή από διαλεχτές ντομάτες που ωριμάζουν στον ήλιο αλλά… με 50% λιγότερη ζάχαρη! Η Hellmann's, χάρη στην πρωτοπορία της, συμπεριέλαβε στη νέα της συνταγή τη γλυκαντική δύναμη του φυτού stevia που χαρίζει την γλυκιά γεύση στο Ketchup, χωρίς, όμως, να το επιβαρύνει με πρόσθετη ζάχαρη ή άλλες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες.

Διαβάστε ΕΔΩ για την Ελληνική Green Cola που χρησιμοποιεί στέβια!

Πηγές/Φώτος: http://www.your-pharmacy.gr/index.php?route=product/product&product_id=241, http://www.sweetestevia.gr, http://www.newpharmacy.gr/index.php/stevia-skonh.html, http://www.epsa.gr/, http://www.deligios.com/products/stevia-natural-sweetener?gclid=CLjHgKblt7MCFSbMtAodRG0A5Q, http://www.biostevia.gr/proionta-stevia/

Ads

Το prasinizo.gr στο Facebook