EKTHESIKIPOSPRASINIZO2017  

ΛΕΜΕ ΝΑΙ Ή ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΟ ΝΕΡΟ;

Ο ποιητής W.H. Auden είχε πει: “Χιλιάδες έζησαν δίχως αγάπη, μα κανείς δίχως νερό”! Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους το νερό είναι τόσο πολύτιμο είναι επειδή είναι το ιδανικό μέσο μεταφοράς ζωτικών ουσιών μέσα και έξω από τα ζωντανά μας κύτταρα.


Πόσο νερό όμως χρειαζόμαστε καθημερινά; Οι ενήλικες άνδρες χρειάζονται περί τα 3 λίτρα καθημερινά, ενώ οι ενήλικες γυναίκες περί τα 2 λίτρα, Κάπου κοντά δηλαδή στον γνωστό κανόνα των 8 ποτηριών την ημέρα.

Το μεγαλύτερο ίσως όμως ερώτημα είναι τι νερό χρειαζόμαστε καθημερινά; Βρύσης ή εμφιαλωμένο; Αν σκεφτεί κανείς ότι κάθε χρόνο ξοδεύονται περί τα 100 δις δολλάρια παγκοσμίως, σαφώς και υπάρχει η σχετική ζήτηση, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ούτε η ευχέρεια βρασμού του.

Σίγουρα οι κατασκευαστές του θέλουν να πιστεύουμε πως το εμφιαλωμένο νερό είναι πιο ασφαλές μιας και περνάει από ασφαλή διαδικασία φιλτραρίσματος και βελτίωσης του χρώματος, της γεύσης αλλά και της οσμής του νερού.

Παρ’ όλα αυτά οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι οι διαδικασίες ασφαλείας του νερού είναι παρόμοιες τόσο για το εμφιαλωμένο όσο και για το νερό της βρύσης, οπότε και η επιλογή έγκειται καθαρά σε θέμα προτίμησης και..τσέπης!

Το νερό της βρύσης εμπλουτίζεται με χλώριο το οποίο και θεωρητικά σκοτώνει βλαβερά βακτήρια, συγκεκριμένους ιούς, αλλά μπορεί να παραμείνει και καθαρό όταν αποθηκεύεται για μετέπειτα χρήση τηρώντας τους γενικούς κανόνες ασφαλείας.

Μέχρι στιγμής λοιπόν, το πραγματικό ερώτημα δεν τίθεται τόσο στην διαφορά ποιότητας του νερού, αλλά στο μέσο αποθήκευσής του που για το εμφιαλωμένο νερό είναι η ρίζα πολλών κακών, το πλαστικό μπουκάλι!

Σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά το 2006 έδειξε ότι τα πλαστικά μπουκάλια απελευθερώνουν χημικά μέσα στο νερό το οποίο περιέχουν, δείχνοντας πως όσο περισσότερο παραμένει το νερό μέσα στα πλαστικά μπουκάλια τόσο μεγαλώνει και η σχετική συγκέντρωση των χημικών.

Σύμφωνα με σχετική έρευνα από τη WWF International ή μόνη πραγματική διαφορά για μερικές μάρκες εμφιαλωμένου νερού είναι απλά ότι η διανομή του ίδιου νερού δεν γίνεται μέσω των σωληνών της βρύσης, αλλά με τα πλαστικά μπουκάλια. Περισσότερο από 25% του εμφιαλωμένου νερού του εμπορίου είναι απλά νερό της βρύσης που η εταιρεία έχει φιλτράρει και πακετάρει στο μπουκάλι της.

Εκτός της σχετικής οικονομίας, η χρήση του νερού της βρύσης βοηθάει και το περιβάλλον μιας και πάνω από 1 εκατομμύριο τόννοι πλαστικού χρησιμοποιούνται ετησίως για να παραχθούν τα ανάλογα μπουκάλια τα οποία είναι και τελείως αμφίβολη η ορθή τους κατάληξη σε σωστά σημεία ανακύκλωσης, επισημαίνει ο Biksham Gujja, υπεύθυνος του προγράμματος «Fresh Water Program» για την WWF International. Σε αυτό μπορούμε να προσθέσουμε και ότι τα περισσότερα πλαστικά μπουκάλια κατασκευάζονται από πλαστικό και όπως τα περισσότερα σχετικά προϊόντα μπορεί να κάνουν εως και 450 χρόνια να αποσυντεθούν εάν δεν ανακυκλωθούν σωστά με όλες τις περαιτέρω γνωστές περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις.

Συνεπώς, αμέτρητα πλαστικά μπουκάλια μπορούν να καταλήξουν στους ωκεανούς της Γης αν όχι απλά μολύνοντας, αλλά σκοτώνοντας μια ευρεία κλίμακα θαλάσσιων οργανισμών από ψάρια ως θηλαστικά όπως δελφίνια και φάλαινες τα οποία άθελά τους μπορεί να καταναλώσουν πλαστικά μπουκάλια μαζί με πολλά άλλα πλαστικά «κατάλοιπά» μας που καταλήγουν εκεί.

Είναι αναπόφευκτο να παραβλέψουμε την βολικότητα ενός πλαστικού μπουκαλιού με νερό ανά πάσα ώρα και στιγμή το οποίο κουβαλάμε μαζί μας ή μπορούμε εύκολα να προμηθευτούμε σε κάθε πιθανό μέρος. Προτού όμως υποκύψουμε στη χρήση του απορρίπτοντας άλλες ίσως πιο σωστές λύσεις, όπως παγουράκια και θερμός, ας σιγουρευτούμε τουλάχιστον ότι θα τα απορρίψουμε με τον σωστό τρόπο ανακυκλώνοντάς τα.

Και σε τελική ανάλυση το νερό της βρύσης είναι φθηνότερο, περνάει την ίδια σχεδόν διαδικασία, μπορούμε να έχουμε όσο θέλουμε, στη θερμοκρασία που θέλουμε, είναι το ίδιο ασφαλές για εμάς και  πολύ λιγότερο ρυπογόνο για το περιβάλλον μας.

Η απόφαση είναι στην κρίση και την "υγειά" του καθενός μας!


Πηγή/Φώτο: www.ecowatch

Ads

Το prasinizo.gr στο Facebook