EKTHESIKIPOSPRASINIZO2017  

JEFF BRIDGES: «Η ΓΗ ΔΕΝ ΧΩΝΕΥΕΙ ΠΛΑΣΤΙΚΟ»!

Ο Αμερικανός ηθοποιός και μουσικός Jeff Bridges έχει δείξει το τελευταίο καιρό την ανησυχία του σχετικά με τη ρύπανση που προκαλεί το πλαστικό στο περιβάλλον, αφηγούμενος παράλληλα τις βλαβερές επιπτώσεις του πλαστικού στη ζωή μας σε ένα αναλυτικό video για τον οργανισμό "Plastic Pollution Coalition".

Της Ειρήνης Καμπά..

Γνωρίζει ότι το πλαστικό είναι μια ουσία την οποία η Γη δύσκολα μπορεί να διασπάσει. Γενικά βλέπουμε μία εξάρτηση από το πλαστικό σε όλο τον κόσμο όπου έχει πλημμυρίσει τον πλανήτη με αποτέλεσμα να δηλητηριάζουν το σώμα μας και να σκοτώνουν την άγρια ζωή. Τα πλαστικά μίας χρήσης εισέρχονται όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας με αποτέλεσμα την αύξηση της εξάρτησης μας από τα ορυκτά καύσιμα, συμβάλλοντας έτσι στην αλλαγή του κλίματος αλλά και στην υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας.

Το παγκόσμιο πρόβλημα των περιττών πλαστικών αποδόθηκε τέλεια όταν η Whole Foods που βρίσκεται στην Καλιφόρνια, ξεκίνησε να πουλάει ξεφλουδισμένα πορτοκάλια σε πλαστικά δοχεία. Γρήγορα διαδόθηκε με τα social media μέχρι που η PPC ανέβασε μία φωτογραφία με αυτά τα πορτοκάλια και προσέλκυσε πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους στο Facebook. Προς τιμήν τους, η Whole Foods απάντησε μετά από δύο ημέρες λέγοντας ότι απέσυρε τα πορτοκάλια από τα ράφια τους ζητώντας δημόσια συγνώμη στο Twitter.

Παρόλα αυτά, οι καταναλωτές μπορούν να βρουν σήμερα τα πάντα σε περιτύλιγμα πλαστικού, από μπανάνες μέχρι και φασόλια στα ράφια των καταστημάτων. Ελπίζουμε το μήνυμα του Bridges στο βίντεο με τίτλο «Ανοίξτε τα μάτια σας», το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο του 2015, να ευαισθητοποιήσει τους καταναλωτές και τους λιανοπωλητές για να ανοίξουν τα μάτια τους και βοηθήσουν και εκείνοι με τον τρόπο τους τη μείωση των πλαστικών απόβλητων.

Ο Bridges, σε συνέντευξη που έδωσε μοιράστηκε τη δική του ανησυχία σχετικά με την συνεχώς αυξανόμενη ρύπανση από τα πλαστικά.

«Ο πατέρας μου Lloyd Bridges έκανε μία εκπομπή στη τηλεόραση που ονομαζόταν Sea Hunt. Σαν παιδί που ήμουν τότε, είχα επηρεαστεί και άρχισα να συνειδητοποιώ τη σημασία που παίζουν οι θάλασσες και οι ωκεανοί στον πλανήτη μας. Όπως επίσης, ότι όλοι είμαστε υπεύθυνοι και γι’αυτό θα πρέπει να δουλέψουμε μαζικά για την μείωση της ρύπανσης τους.

Προσωπικά, κάνω ότι καλύτερο μπορώ για τη μείωση του πλαστικού. Χρησιμοποιώ συχνά τα μπουκάλια "Rethink". Εγώ και η οικογένειά μου δεν αγοράζουμε πλαστικά μπουκάλια νερού από τα καταστήματα αντιθέτως έχουμε σύστημα φιλτραρίσματος στο σπίτι και έτσι γεμίζουμε από εκεί τα μπουκάλια που έχουμε.

Όταν είναι να κλείσω μια δουλειά περιοδείας με τον Chris Pelonis, συμφωνούμε εξ αρχής να μην χρησιμοποιηθούν καθόλου πλαστικά μπουκάλια. Όταν παίζουμε με τη μπάντα μου, όλοι χρησιμοποιούμε μεταλλικά και μη-πλαστικά δοχεία για να πίνουμε ώστε να ευαισθητοποιήσουμε περιβαλλοντικά όλους όσους μας παρακολουθούν.

Tα τρία πρώτα βήματα που προτείνω σε κάποιον που θα ήθελε να ξεκινήσει μία ζωή με λιγότερο πλαστικό είναι:

1. Ξεφορτωθείτε όλα τα πλαστικά μπουκάλια νερού.
2. Να ξεκινήσετε να χρησιμοποιήτε γυάλινα ή μεταλλικά μπουκάλια.
3. Πάρτε μια υφασμάτινη τσάντα για ψώνια.

Ο τρόπος για να αλλάξουμε τον κόσμο είναι μέσω της ατομικής ευθύνης και ο καθένας να δρα τοπικά στη κοινωνία μας. Εάν ο καθένας σε όλο τον κόσμο το έκανε αυτό, θα ήταν το πρώτο βήμα για την επίλυση του προβλήματος.

Δεν θα μπορούσαμε να μη συμφωνήσουμε με τον Jeff Bridges. Δεν πρέπει να περιμένουμε τίποτα από κανένα αλλά να προχωράμε κάνοντας αυτό που θεωρούμε εμείς σωστό, αν θέλουμε να δούμε αυτόν το κόσμο να αλλάζει προς το καλύτερο. Να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις κάνοντας ο καθένας ότι καλύτερο μπορεί για το περιβάλλον και το μέλλον μας.


Πηγή/Φώτο: ecowatch.com

Ads

Το prasinizo.gr στο Facebook