EKTHESIKIPOSPRASINIZO2017   

IDRA KAYNE! ΕΝΑ ΔΡΟΣΕΡΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ!

Φέτος, για άλλη μια χρονιά ο Kήπος του Μεγάρου Μουσικής ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό με διαλεκτές συναυλίες. Μια από αυτές αποτέλεσε την αφορμή να γνωρίσουμε την εξαιρετική Idra Kayne!Της Νιόβης Νικολαΐδου..

Photos by: Ζηνοβία-Χριστίνα Λιάπη
@Everydayphotoart _by_zcl


Συναντηθήκαμε στο Κεραμείο, ένα στέκι στο κέντρο της Αθήνας, γεμάτο δροσερά ποτά και ήσυχες γωνιές. Συνοδεία της το τρελό κορίτσι της, η Ζουλού! Ένα απίθανο, γεμάτο ενέργεια σκυλάκι, δώρο από μια φίλη της που την συνοδεύει τα τελευταία πέντε χρόνια!

Αφού νιώσαμε σαν το σπίτι μας, με τη βοήθεια της πολύ φιλόξενης ομάδας του Κεραμείου, ήρθε η ώρα για την Idra να μας ξετυλίξει την μουσική ιστορία της, πάντα υπό την επίβλεψη και προστασία της Ζουλού.

«Πως σου φαίνεται που θα ξανά-γυρίσεις στον Κήπο του Μεγάρου για τρίτη φορά;» « Μου αρέσει πάρα πολύ ο Κήπος του Μεγάρου. Έχω τραγουδήσει εκεί ξανά το 2013 στα πλαίσια της Μέρας Μουσικής και πριν από δυο χρόνια με το Painted Black. Είναι ένας πολύ όμορφος χώρος ειδικά για συναυλίες.»

«Πώς είναι η αίσθηση του να τραγουδάς σε κοινό;» «Ξεκίνησα τα μαθήματα φωνητικής όταν ήμουν δέκαοχτώ χρονών και κάποια στιγμή η δασκάλα μου, μου είπε ότι κάποιος αναζητάει δεύτερη φωνή για την παράστασή του στον Σταυρό του Νότου. Σκέφτηκε πως θα μου έκανε καλό να συμμετέχω και το ίδιο σκέφτηκα και εγώ. Η αίσθηση είναι μαγική και συγχρόνως σε γεμίζει άγχος, ειδικά αν θες να δώσεις τον καλύτερο σου εαυτό. Πέρασαν τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια μέχρι να ξεπεράσω το έντονο ψυχοσωματικό άγχος και να αρχίσω να διασκεδάζω στις συναυλίες που συμμετείχα.»

Αυτές οι ερωτήσεις και η καλοκαιρινή της διάθεση βοήθησαν στο να ανοίξει η συζήτηση μεταξύ μας ακόμα περισσότερο. Το ζεστό χαρούμενο χαμόγελό της καθώς και η παρατηρητικότητα και ευστροφία της κάνουν τον χρόνο να κυλάει γρήγορα. Μιλήσαμε για τα κακώς κείμενα της καθημερινότητας μας σε μια μεγάλη πόλη, για τα παιδικά μας χρόνια και τις μουσικές που μας συντροφεύουν από τότε. Για τις σπουδές της και τις εμπειρίες που μάζεψε μέσα από αυτές, για το Ωδείο και τα παιδιά τα οποία διδάσκει. Την χαρά της έκφρασης αλλά και τον αγώνα ενός νέου καλλιτέχνη στην Ελλάδα για να βρει το δρόμο του. Η Idra μια γυναίκα που ξέρει τι θέλει, έχει την παιδεία αλλά και το ένστικτο για να αγωνιστεί για αυτά που θέλει να πετύχει.

Ο χρόνος προχωρούσε, η Ζουλού μας συνήθισε και το κρύο τσάι είχε αρχίσει να λιγοστεύει. Η σερβιτόρα δεν μας ξεχνούσε και η αβίαστη συζήτηση κυλούσε πολύ μακριά από το θέμα μας.

Η Idra είναι ευαισθητοποιημένη και σε θέματα του περιβάλλοντος κάνοντας οτιδήποτε περνάει από το χέρι της για να συνεισφέρει στην –αν όχι βελτίωσή του τότε σίγουρα- στη διατήρησή του. Ένας άνθρωπος γεμάτος καλλιτεχνικές και μη ευαισθησίες με καλή επαφή με την κοινωνία γύρω της.

«Μου είχες πει ότι συμμετέχεις και σε μια θεατρική παράσταση.»
«Ναι, είμαι στο «Δέντρο της Γνώσης» του Δημήτρη Πιέτρη. Ένα παιδικό θεατρικό έργο το οποίο έχει γράψει και σκηνοθετήσει ο Δημήτρης Πιέτρης. Ξεκινάμε περιοδεία το καλοκαίρι!», επεσήμανε ενθουσιασμένα. «Είναι ένα έργο για τα συναισθήματα. Δείχνουμε στα παιδιά ότι θα πρέπει να είναι σε επαφή με τα συναισθήματά τους, να τα ζουν αλλά και να τα καταλαβαίνουν. Μέσα από οποιοδήποτε συναίσθημα είτε θετικό είτε αρνητικό έρχεται η γνώση.»

Η Idra στην παράσταση αυτή έχει την ευκαιρία να έρχεται σε επαφή με το παιδικό κοινό εξελίσσοντας έτσι τα προσωπικά της ταλέντα, το τραγούδι αλλά και την υποκριτική. Είναι ένα διαδραστικό έργο το οποίο βοηθάει και τα παιδιά αλλά και τους ίδιους τους ηθοποιούς. Και πως της φαίνεται αυτή η εμπειρία; Όλο της το πρόσωπο γέλασε ενώ μας εξηγούσε τα πάντα σχετικά με την παράσταση: τους ηθοποιούς, την εταιρεία παραγωγής αλλά και τον κεντρικό «πρωταγωνιστή» αυτής της προσπάθειας, τον Δημήτρη Πιέτρη. Σημειώνοντας βέβαια το άγχος της για την επαφή με ένα κοινό καθόλου συνηθισμένο όπως είναι τα παιδιά.

Έχοντας την Ζουλού πλέον ήρεμη στα πόδια της, η συζήτηση παρέκκλινε για άλλη μια φορά, στην παράδοση που έχουμε στην Ελλάδα για τις συναυλίες. Ξεκινήσαμε να μιλάμε για τις αγαπημένες μας συναυλίες –που έχουμε πάει ως κοινό- και οι πρώτες που μας ήρθαν στο μυαλό ήταν συνήθως καλοκαιρινές σε ανοιχτά θέατρα. Η πρώτη της σκέψη ήταν «οι Thievery Corporation το 2011 στο θέατρο Λυκαβηττού», και από εκεί και πέρα η σκέψη μας πέταξε στους Kylie Minogue και Lenny Kravitz αλλά και στα Ελληνικά καλοκαίρια και στις μουσικές συναντήσεις γενικά.

Τελειώνοντας επαναφέραμε την κουβέντα μας στην επικείμενη συναυλία στον Κήπο του Μεγάρου. «Ποιος διάλεξε τα κομμάτια που θα τραγουδήσεις;» «Πρόκειται για μια σύναξη τραγουδιών που έχω συνδέσει με διαφορετικές περιόδους της ζωής μου, τραγούδια με τα οποία είμαι συναισθηματικά συνδεδεμένη και είναι όλα ειπωμένα από άνδρες τραγουδιστές. Στην συναυλία θα συμμετέχουν δέκα μουσικοί.»

Σε ευχαριστούμε Idra για ένα απολαυστικό δίωρο σε ένα από τα πιο όμορφα στέκια της Αθήνας!

Η Idra θα τραγουδήσει στον Κήπο του Μεγάρου στις 30/06 στις 21:00 με την συνοδεία άλλων δέκα μουσικών. Η συναυλία έχει το όνομα “If I were a boy” και αποτελείται –σύμφωνα με τις φήμες- από τραγούδια που έγιναν γνωστά από ανδρικές φωνές. Τα εισιτήρια κοστίζουν 10 ευρώ στο ταμείο του Μεγάρου και 12 ευρώ την ημέρα της συναυλίας.

Idra Kayne (φωνή)
Μιχάλης Πορφύρης, Γιώργος Ταμιολάκης (τσέλο)
Κώστας Καριτζής, Μπάμπης Καρασαββίδης (βιολί)
Γιώργος Κωστελέτος (ντραμς)
Γιώργος Κωστόπουλος (κοντραμπάσο)
Γιάννης Παπαδόπουλος (πιάνο)
Δημήτρης Σχίζας (κιθάρα)
Κεραμείο:
Διεύθυνση: Πλαταιών 26, Αθήνα
Λειτουργεί από τις 08:00 ως και τις 06:00 κάθε μέρα
Live performances κάθε Τετάρτη και Κυριακή

Ads

Το prasinizo.gr στο Facebook