EKTHESIKIPOSPRASINIZO2017   

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΥ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: KOMMΩΤΗΣ ΣΚΥΛΩΝ!

Συναντήσαμε, τον Αλέξανδρο Παπαγγέλου, έναν νέο στο επάγγελμα κομμωτή σκύλων, για να μας μιλήσει για το πώς η αγάπη του για τα σκυλιά μετατράπηκε σε επάγγελμα.

Της Νιόβης Νικολαΐδου..

Βραδάκι σε ένα συνηθισμένο διαμέρισμα της Αθήνας. Η ανοιχτή μπαλκονόπορτα βοηθούσε στο να γεμίζει το σπίτι με όμορφες μυρωδιές λουλουδιών. Ο οικοδεσπότης μου, ο Αλέξανδρος, μου άνοιξε το σπίτι του με τόση αγάπη που ένιωσα αμέσως άνετα. Σε λίγη ώρα βρεθήκαμε και οι δυο καθισμένοι αναπαυτικά στον μεγάλο του καναπέ να συζητάμε για το αγαπημένο μας θέμα: τα σκυλιά και ειδικότερα τα δικά μας σκυλιά. Ο Αλέξανδρος έχει ένα υπέροχο τετράχρονο Ακίτα, την Κύρα. Η Κύρα ήταν και ο βασικός λόγος που ο Αλέξανδρος ασχολήθηκε περισσότερο με τα σκυλιά και τη γενικότερη εκτροφή τους. Ήταν ο λόγος που αποφάσισε να αλλάξει επάγγελμα και να ασχοληθεί με την φροντίδα των σκύλων.

«Μου άρεσαν τα σκυλιά και πάντα ήθελα ένα. Ξεκίνησα, λοιπόν, να ενημερώνομαι για τις ράτσες πριν αποφασίσω να πάρω ένα. Μια από τις αγαπημένες μου ήταν το Ακίτα!» Μια που δεν είχε ξανά σκύλο, αναγκάστηκε να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα για να μπορεί να της προσφέρει την ζωή που ήθελε. Διάβασε βιβλία εκπαίδευσης αλλά και βιβλία που είχαν να κάνουν με την φροντίδα της. «Έμαθα για τη βασική φροντίδα που χρειάζεται ο κάθε σκύλος, σε όποια ράτσα και αν ανήκει. Το καθαρισμό των αυτιών του, το κόψιμο των νυχιών του, το μπάνιο αλλά και την περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής τους.»

Η Κύρα δεν μας πολυενοχλεί, είναι ήρεμη στο «σπίτι» της. Μας κοιτάζει μάλλον σαν να βαριέται. «Καλά και πως είναι να φροντίζεις ένα σκύλο με τόσο τρίχωμα; Δεν είναι δύσκολο;» Ο δικός μου σκύλος έχει μικρότερη τρίχα από ένα Ακίτα και πάλι όμως χρειάζεται την περιποίησή του. Φαντάστηκα λοιπόν πόσο δύσκολο θα ήταν να περιποιείσαι ένα Ακίτα. «Συχνό χτένισμα και το πρόβλημα λύνεται. Η Κύρα έχει συνηθίσει και το μπάνιο και δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεται κανείς.»

Όταν λοιπόν, αποφάσισε να αλλάξει επάγγελμα και να ασχοληθεί με την κομμωτική σκύλων, έψαξε την σχετική νομοθεσία στη χώρα μας, έψαξε και την καλύτερη σχολή για να φοιτήσει. Τι βρήκε; Ότι η νομοθεσία ακόμα δεν είναι αναπτυγμένη στη χώρα μας και ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις το επάγγελμα ήταν να «φοιτήσεις» δίπλα σε έναν επαγγελματία. Ο άνθρωπος που διάλεξε να αποταθεί θεωρείται μια από τις καλύτερες επαγγελματίες κομμώτριες σκύλων στη χώρα μας: την Ελένη Μίντζη. Μια γυναίκα με αληθινή αγάπη για τα σκυλιά αλλά και για το επάγγελμά της.

Ο μοναδικός επίσημος φορέας του επαγγέλματος αυτού στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι το Ελληνικό Σωματείο Επαγγελματιών Κομμωτών Σκύλων (Ε.Σ.Ε.Κ.Σ.). Πρόκειται και για το φορέα που συνήθως διοργανώνει τους διαγωνισμούς στην Ελλάδα. Ο Αλέξανδρος φοίτησε έξι μήνες δίπλα στην κα Μίντζη, μαθαίνοντας όσο το δυνατόν περισσότερα μπορούσε. Για να βγει στο επάγγελμα αποφάσισε να κάνει μόνος του το μεγαλύτερο τεστ που μπορούσε και συμμετείχε στο Διαγωνισμό Κομμωτικής στο Metropolitan, κερδίζοντας έτσι την πρώτη του διάκριση.

«Πέρα όμως από την βασική περιποίηση που κάθε σκύλος θα πρέπει να έχει, υπάρχει και η ειδική περιποίηση που προσφέρει ο κομμωτής, αν όχι σε κάθε ράτσα, τότε σίγουρα σε κάποιες συγκεκριμένες. Τα κουρέματα που ακολουθούνται είναι αυτά που έχουν οριστεί από διεθνείς οργανισμούς βάση της φυλής του σκύλου. Κάθε ράτσα έχει τις ιδιαίτερες ανάγκες της. Συνήθως τις διαιρούμε σε κοντότριχα και σε σκληρή τρίχα (τύπου Westie, Snautzer). Στα σκυλιά με σκληρή τρίχα συνήθως χρησιμοποιούμε την τεχνική του stripping. Στα υπόλοιπα ψαλίδι ή μηχανή.»

Αυτό που σίγουρα κάνει τη δουλειά του πιο δύσκολη είναι η άγνοια των ιδιοκτητών για την βασική περιποίηση του τετράποδού τους. Πέρα από τα κοντότριχα ημίαιμα που χρειάζονται απλώς ένα καλό μπάνιο τουλάχιστον μια φορά το μήνα, τα υπόλοιπα σκυλιά χρειάζονται λίγο παραπάνω περιποίηση από ότι συνήθως οι ιδιοκτήτες τους δίνουν. «Ένας σκύλος μπορεί να ξεκινήσει να πηγαίνει στον κομμωτή μετά το πέρας του δεύτερου κύκλου εμβολίων του. Όσο πιο συχνά τόσο πιο εύκολα συνηθίζει ο σκύλος στην διαδικασία της περιποίησης και αυτό γίνεται μια ευχάριστη εμπειρία. Τα σκυλιά συνδέονται με τον άνθρωπο που τους δίνει την απόλυτη προσοχή του για μια με μιάμιση ώρα κάθε φορά. Όσο πιο συχνά τον βλέπουν τόσο πιο πολύ τον εμπιστεύονται.»

Ο Αλέξανδρος δεν πιστεύει ότι τα έχει μάθει όλα στο επάγγελμά του. Ο ίδιος μαθαίνει κάθε μέρα και με κάθε νέο σκύλο που περιποιείται μια καινούρια σχέση αναπτύσσεται. «Η Κύρα σίγουρα με μαθαίνει πράγματα κάθε μέρα. Όχι μόνο για τη σχέση μου με τα σκυλιά αλλά και για τις σχέσεις μου με τους ανθρώπους.» Από ότι μπορώ να συμπεράνω από την φιλοξενία του σίγουρα ένας σκύλος μας κάνει καλύτερους ανθρώπους τελικά.

Μπορείτε να έρθετε σε επαφή με τον Αλέξανδρο μέσω της σελίδας του στο Facebook : Αλέξανδρος Παπαγγέλου

Ads

Το prasinizo.gr στο Facebook