EKTHESIKIPOSPRASINIZO2017  

ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΤΟΥ “ΑΜΑΖΟΝΙΟΥ” ΣΕ 8 ΒΗΜΑΤΑ!


Ο καιρός σηκώνει εκδρομές στη φύση. Και όπως έχουμε μάθει από τη μαμά, τις περισσότερες φορές οι βόλτες συνοδεύονται από την κλασσική σακουλίτσα με το μαχαιράκι μιας και η αθάνατη Ελληνική ύπαιθρος μας προσφέρει άπλετα όλα τα καλά και θρεπτικότατα βότανα και χόρτα και εμείς αρπάζουμε κάθε ευκαιρία να την «τιμήσουμε»!



Το ίδιο κάναμε και εμείς λοιπόν και σκεφτήκαμε γιατί να μην φτιάξουμε μια υπέροχη αλλά πανεύκολη νηστίσιμη χορτόπιτα με όλα τα μυρωδικά χόρτα που μαζέψαμε; Γιατί καλή και η κλασική σπανακόπιτα αλλά το σίγουρο είναι πως υπάρχουν πολλά θρεπτικά στοιχεία και σε άλλα εποχιακά χορταρικά που δεν έχουμε πολλές ευκαιρίες να φάμε με άλλο τρόπο. Γι’ αυτό και την ονομάσαμε «Χορτόπιτα του Αμαζονίου» εξ’ αιτίας όλων αυτών των διάφορων εποχιακών χορταρικών που θα ρίξουμε μέσα!


 

Υλικά για τη γέμιση:
1 κιλό σπανάκι
2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι μάραθο ή και άνιθο


1 ματσάκι καυκαλίθρες
2 πράσσα
2 αυγά
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Εξοπλισμός:
1 πακέτο φύλλο χονδρό για πίτες
1 ταψί για πίτες
1 μπολ
1 μπολάκι με λίγο νερό
1 πινέλο
1 μπολάκι με λάδι

Τι κάνουμε:
Τρίβουμε το πλυμένο σπανάκι μας σε ένα μπολ μαζί με αλάτι για να μαραθεί και να συμπιεστεί αποφεύγοντας το σοτάρισμα. Πλένουμε καλά και ψιλοκόβουμε όλα τα χορταρικά μας βάζοντάς τα μετά σε μια κατσαρόλα ή ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε πιπέρι, σπάμε τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Αν έχουμε αγοράσει έτοιμο φύλλο φροντίζουμε να το έχουμε βγάλει αρκετά πιο πριν από το ψυγείο ή την κατάψυξη για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, όπως επίσης να έχουμε ανάψει τον φούρνο μας για να προθερμανθεί καλά στους 200 βαθμούς.

Αν θέλουμε να φτιάξουμε δικό μας φύλλο μπορούμε πολύ εύκολα να ανακατέψουμε 1 κιλό αλεύρι σταρένιο, αλάτι, χλιαρό νερό, 1 φλιτζάνι λάδι και 1 σφηνάκι ξύδι και πλάθουμε τη ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη, η οποία δεν χρειάζεται αναμονή για φούσκωμα, σε μικρά μπαλάκια. Τρία μπαλάκια για το κάτω μέρος και 3 για επάνω. Ανοίγουμε τα 3 πρώτα μπαλάκια σε μικρές πιτούλες, αλείφουμε την κάθε μια με λάδι, βάζουμε τη μια πάνω στην άλλη και ανοίγουμε ξανά ένα μεγαλύτερο φύλο με διάμετρο όσο το ταψί μας. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για το επάνω φύλλο.
Έπειτα αλείφουμε καλά το ταψί μας με λάδι καθώς και τα 3 φύλλα που θα μπουν στη βάση του, ή το ένα χειροποίητο. Προσθέτουμε από πάνω τη γέμιση και δεν ανησυχούμε αν θα δούμε ζουμιά γιατί θα τα ρουφήξει το φύλλο στο ψήσιμο. Αν δεν νηστεύουμε τα γαλακτοκομικά μπορούμε έπειτα να τρίψουμε με τα χέρια από πάνω ένα κομμάτι φέτα ή όποιο άλλο άσπρο τυρί μας αρέσει. Λαδώνουμε τα φύλλα που απομένουν, τα στρώνουμε επάνω από τη γέμιση και στρώνουμε για να κλείσει η πίτα. Λαδώνουμε πάλι, χαράζουμε ελαφρά σε στυλ «μπακλαβά» ή πίτσας και ραντίζουμε με νερό!


Αν νηστεύουμε
και τα γαλακτοκομικά και τα αυγά μπορούμε να μην τα προσθέσουμε στην πίτα μας και να γίνει μια αυθεντική χορτόπιτα ιδανική για κάθε ώρα της μεγάλης εβδομάδας!

Καλή μας όρεξη!

Ads

Το prasinizo.gr στο Facebook