ATHENSTANGOENSEMBLEKIPOSPRASINIZOIMAMBAILDI2017PRASINIZO  

ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ!

Ποιος δεν λιγουρεύτηκε χταπόδι καλοκαιριάτικα; Εμείς προτείνουμε συνταγούλα που έχει το χταποδάκι της, αλλά έχει και τα απαραίτητα και κυρίως καλοκαιρινά λαχανικά της!

Της Δήμητρας Κεφαλά..

ΥΛΙΚΑ
• 1 χταπόδι γύρω στο 1½ κιλό
• 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 σκελίδα σκόρδο
• 1/4 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
• 500 γραμμ. φασολάκια φρέσκα, καθαρισμένα (στρογγυλά)
• 5-6 κολοκυθάκια μικρά, τρυφερά, ολόκληρα
• 1 καρότο κομμένο σε μικρά καρέ
• 1 πατάτα κομμένη σε μικρά καρέ
• 1 κ.σ. πελτέ
• 400 γραμμ. ντομάτες ψιλοκομμένες
• 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
• Φρεσκοτριμμένο πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζεις το χταπόδι (στόμα και κουκούλα) και το κόβεις σε μεγάλες μπουκιές. Το βάζεις σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και σε μέτρια φωτιά το αφήνεις να πιει τα υγρά του και να αλλάξει χρώμα (για λίγα λεπτά).

Τότε προσθέτεις λίγο ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο ολόκληρο. Σοτάρεις σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά το κρεμμύδι, να γίνει διάφανο.

Τρίβεις τον πελτέ στην κατσαρόλα. Σβήνεις με το κρασί κι αφήνεις να εξατμιστεί τελείως. Σκεπάζεις το χταπόδι με ζεστό νερό και σιγοβράζεις μέχρι να μισοβράσει, περίπου 30΄-40΄ (ανάλογα με το χταπόδι. αν είναι φρέσκο ή κατεψυγμένο, κι αν έχει χτυπηθεί πολύ καλά, οπότε βράζει πολύ γρήγορα).

Αφού μισοβράσει το χταπόδι, ρίχνεις μέσα τα φασολάκια, τα καρότα, τις πατάτες και τις ντομάτες. Περιχύνεις με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τρίβεις μπόλικο πιπέρι και σιγοβράζει για περίπου 30΄. Το χταπόδι αν είναι φρέσκο δεν το αλατίζεις είναι αρκετά αλμυρό. Το φαγητό πρέπει να μείνει με το λάδι του.

Στο τέλος πασπαλίζεις με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό για καλοκαιρινό χρώμα και άρωμα!

Καλή όρεξη, λοιπόν, φίλη!



Photo credits: www.junedarville.com

Ads

Το prasinizo.gr στο Facebook