EKTHESIKIPOSPRASINIZO2017  

ΜCFARLAND USA!

Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας ένας πολλά υποσχόμενος αλλά μεσήλικας προπονητής, πληρώνει το ευέξαπτο του χαρακτήρα του με μια μετάθεση που φαινομενικά σηματοδοτεί και το τέλος της καριέρας του..

Της Ζηνοβίας-Χριστίνας Λιάπη..

Στο κέντρο μιας μεξικάνικης πόλης, ξεκινά να προπονεί την ομάδα του τοπικού και μοναδικού σχολείου το οποίο συνορεύει και με την τοπική φυλακή, δείχνοντας φανερά και ειρωνικά την μελλοντική πορεία των περισσοτέρων μαθητών οι οποίοι από το προαύλιο της μάθησης θα καταλήξουν στο προαύλιο του εγκλεισμού μιας και οι επιλογές ζωής δεν μοιάζουν και πολλές. Ενώ προσπαθεί μάταια να μάθει αμερικανικό ποδόσφαιρο σε αυτά τα αγροτόπαιδα, αποφασίζει να εκμεταλλευτεί ένα άθλημα στο οποίο προπονούνται από τις πρώτες μέρες της ζωής τους, το τρέξιμο (μεταξύ σχολείου και χωραφιών).

Και μπορεί η ταινία να είναι εν μέρει μια ιστορία για 7 ακατέργαστα διαμάντια που οδεύουν προς το νήμα της νίκης μέσω ακόμη ενός ακατέργαστου διαμαντιού, του προπονητή τους, θίγει όμως ένα παράλληλο πρόβλημα που δυστυχώς ακόμα δεν το έχει παρασύρει η καυτή σκόνη του Μεξικού. Αυτό της εργασίας και άκρας εκμετάλλευσης χιλιάδων ανθρώπων-εργατών, αόρατων και αναλώσιμων στα απέραντα λιβάδια με τις φράουλες, τα αμύγδαλα και οπωροκηπευτικά που φθάνουν έτοιμα και αθώα στα πιάτα της υπόλοιπης Αμερικής.

Αληθινός και χωρίς υπερβολές ο Cevin Kostner στο ρόλο του προπονητή, είναι ο καθαρός συμβολισμός ενός «λευκού» μεσήλικα, εξ’ ού ίσως και το επίθετό του στην ταινία “White”, που παθαίνει αλλά τελικά προσγειώνεται στην πραγματικότητα της σκονισμένης αυτής πόλης, η οποία τελικά θα δώσει σε αυτόν και στην οικογένειά του πολύ περισσότερα από όσα θα έπαιρνε στα πλουσιοπάροχα αλλά ψεύτικα προάστια της εύρωστης Αμερικής.

Υπέροχη φωτογραφία που τονίζει ακόμη περισσότερο όχι μόνο την άγρια φύση και ομορφιά του αφιλόξενου τοπίου, αλλά και τη φύση που πλάθει και προσπαθεί να δαμάσει εδώ και χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος, χωρίς ακόμα να δίνει το δίκιο που αξίζει στους ανθρώπος που την αγαπούν και την φροντίζουν. Η ταινία θα μπορούσε να λέγεται και “The Pickers” δηλαδή «Οι διαλεχτές» γιατί ενώ διαδραματίζεται το 1987 μοιάζει να μην έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα για όσους μαζεύουν και ετοιμάζουν όλα τα καλούδια της φύσης χωρίς να τα γεύονται ποτέ. Μια σύγχρονη και ατέρμονη μορφή σκλαβιάς θα μπορούσε να πει κανείς. Όλον αυτό τον φαύλο κύκλο ο coach τον συνοψίζει σε μια και μόνο ατάκα όταν πήγε να δουλέψει στα χωράφια των μαθητών του για μια και μόνο ημέρα, συνειδητοποιώντας και λέγοντάς τους πως δεν έχει ξαναδουλέψει τόσο σκληρά σε όλη του τη ζωή.

Μην ξεχάσετε χαρτομάντηλα γιατί φυσικά είναι αληθινή ιστορία και μην ψάξετε πολύ μακριά γατί η ίδια ιστορία διαδραματίζεται και στα δικά μας χωράφια.


«MCFARLAND USA» INFO:
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 129'
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Niki Caro
ΣΕΝΑΡΙΟ: Christopher Cleveland
ΠΑΡΑΓΩΓH: Mayhem Pictures, Walt Disney Pictures
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Kevin Costner, Maria Bello, Ramiro RodriguezΦΩΤO: collider.com
YOUTUBE VIDEO CREDITS: Disney Movie Trailers

Ads

Το prasinizo.gr στο Facebook